Orsolics Zénó: +36 (30) 315 5746 • info@fuggosegkezeles.hu

Speed - óriási tévedés, hogy könnyűdrog!

Az amfetamin-származékok már a 20. század első éveiben felbukkantak, és a harmincas évekre be is kerültek a széles körben használt stimulánsok közé. Használták őket narkolepszia kezelésére. A II. világháborúban amfetamint adagoltak a német tengeralattjárók legénységének, hogy kibírják a nagy megerőltetéssel járó, hosszú és idegtépő tengeri utakat. A szert használják kamionsofőrök, éjszakai műszakban dolgozó munkások, vizsgára készülő diákok.

A metamfetamin (Methamphetamine) (metilamfetamin vagy dezoxiefedrin), egy pszichostimuláns pszichoaktív gyógyszeranyag. Figyelemhiányos hiperaktivitási szindróma (attention-deficit hyperactivity disorder ADD) és narkolepszia kezelésére indikált. Illegális pszichoaktív szerként (speed) tabletták vagy por formájában forgalmazzák. A kristályos formáját pipából szívják. Por formában pedig orrba szippantva, vagy feloldva, intravénásan is használják. A metamfetamin a dopamin és adrenalin visszavételét gátolja a perifériás idegrendszer idegvégződésein, ezáltal szimpatomimetikus hatása van. 

Mivel ingerli a mezolimbikus jutalmi idegútvonalat, eufóriát és izgalmi állapotot okoz amiatt abúzuspotenciálja van (visszaélésre lehetősége). A metamfetamin a vér-agy-gáton átjutva az agyba kerül, ahol elindítja a noradrenalin-dopamin-szerotonin jelátviteli kaszkádot.

A szer használói kényszeres cselekvéseket végezhetnek, mint például a takarítás, kézmosás vagy tárgyak babrálása (szétszedés-összerakás). Elvonási tünetként túl nagy alvásigény, túlzott étvágy és depressziószerű tünetek, valamint a szer utáni sóvárgás és szorongás jelentkezhetnek.

 

A szer olyan reakciókat vált ki, mintha hirtelen stressz érte volna az egyént, csak ez a stressz nem múlik el olyan hamar. A leggyakrabban megfigyelhető központi idegrendszeri tünetek: hiperérzékenység, nagyfokú nyugtalanság, álmatlanság, fogcsikorgatás, folyamatos, gyors beszéd, a pupillák kitágulása. Az asszociációs készség fokozódik, a diszkrimináció romlik. Perifériásan gyakori a gyors szívverés, verejtékezés, szédülés. A speed beszűkíti a vérereket, ezáltal emelkedhet a vérnyomás, lassulhat az emésztés, kiszáradhat a száj, illetve általános dehidratáció léphet fel. A drog elnyomja az étvágyat, ezért sokáig közkedvelt volt mint fogyókúrás szer. Gyakori speed-fogyasztókon általában megfigyelhető a testsúly csökkenése. A hatás elmúlása után gyakori a fáradtság, a levertség és a depresszió. A speed nem mulasztja el a fáradtságot, csak későbbre tolja ki a pihenés idejét. Egyes használók szerint a szer fokozza a szexuális aktivitást, és rendkívüli mértékben megnyújtja az aktus időtartamát.

 

Kisebb dózisok rendszerint euforikus érzéseket váltanak ki, emellett megfigyelhető az éberség, a tettrekészség növekedése, a környezeti ingerekre való nagyobb érzékenység, az előzetes unalom vagy fáradtság elenyészése, a jó hangulat. Hosszan tartó (több napos) speedezés esetén gyakoribbak a negatív reakciók: félelem, paranoid gondolatok, nyugtalanság, ingerültség, irracionális viselkedés, torzult látás, remegés, rosszullét, fejfájás, koncentrációs zavarok, szédülés, erős szívdobogás, szorongás, mellkasi fájdalmak, hidegrázás, székrekedés vagy más emésztési zavarok. Nagyobb dózisok pszichotikus reakciókat is kiválthatnak. A speed nem befolyásolja számottevően a mentális képességeket, sőt, egyszerű feladatoknál növelheti a végrehajtás hatékonyságát. Ha a szervezet kifárad a túlerőltetéstől (például több napos speedezést követően), akkor már jelentkezhetnek az alváshiányból fakadó mentális zavarok, például hallási és vizuális hallucinációk vagy az emlékezés és az ítélőképesség zavarai.

 

A drog hosszú távú fogyasztása gyakran okoz észrevehető változásokat a droghasználó személyiségében (maguk a drogfogyasztók ritkán veszik ezt észre). Az életvitel megváltozásának kísérőjelenségei mellett megnövekedhet a használó agresszivitásra való hajlama, ingerlékenyebbé válhat, érzelmileg elszegényedhet.

 

A speeddel szemben gyorsan kiépül a tolerancia, egyre több kell a szerből ugyanazon hatás eléréséhez. Szélsőséges speedfogyasztók naponta akár több ezer milligrammot is elviselnek. Fizikai függőség nem jellemző vagy kismértékű, ezzel szemben magas az igen erős pszichikai függőség kialakulásának az esélye. Ha a használót az élet nehéz problémák, megoldandó, határidős feladatok elé állítja, nagyon könnyen megfordulhat a fejében a gondolat: „mennyivel könnyebb lenne egy kis speeddel” .A folyamatos "pörgéshez" könnyen hozzá lehet szokni, előfordulhat, hogy a használó előbb-utóbb úgy érzi, speed nélkül már nem is képes kielégítően funkcionálni. Ha idült speed-fogyasztóktól megvonják a szert, ólmos fáradtság, levertség, depresszió, kimerültség lesz úrrá rajtuk, farkaséhség, szívpanaszok, esetleges bélgörcsök, letargia, érzelmi lehangoltság kíséretében.