Orsolics Zénó: +36 (30) 315 5746 • info@fuggosegkezeles.hu

Szereted az alkoholt, vagy alkoholista vagy?

Az alkoholizmus népbetegségnek számít, hiszen minden második felnőttet érint ma Magyarországon. Az alkoholizmus függőségi betegség. Olyan, mint a drogfüggőség vagy a szerencsejáték-függőség. Ahhoz, hogy megértsd az alkoholizmus problémakörét, először tisztázni kell, hogy mi az addikció – vagyis a függőség.

A WHO – World Health Organisation, Egészségügyi Világszervezet – az addikció fogalmát a következőképpen határozta meg:

Azok a magatartásmódok, amelyek bizonyos anyagok rendszeres fogyasztását foglalják magukba, és e szerektől függőség alakul ki. A személyiség nem tud lemondani róla, akkor sem, ha ezek testi, lelki, szociális ártalmait érzékeli, vagy a környezet tiltja.

 

Vitatott kérdés, hogy maga a függő képes-e felismerni függőségét. Egyrészt azért, mert az alkohol az észlelési folyamatokat is befolyásolja, másrészt pedig, mert az alkoholizmus az a betegség, amely azt sugallja, hogy nem vagy beteg.

Ezért a felismeréshez általában külső segítség kell.

 

Egyes tanácsadók azt javasolják, hogy a beteg próbálja ki a kontrollált ivást, mellyel ha problémái vannak, akkor valószínűleg alkoholista. De ez a módszer a betegség első szakaszaiban nem szokott beválni.

Segíthet az Anonim Alkoholisták gyűlése is, hiszen ha hasonlít az önmeghatározásod azokéra, akik bevallottan alkoholisták, akkor valószínűleg te is beteg vagy.

Nagy jelentőséggel bír az is, hogy ha pontosan tudod, mikor ittál utoljára. Nincs az az alkoholista, aki ne tudná meghatározni a legutolsó élvezetének napját vagy akár óráját.

Léteznek azonban alkoholizmusra vonatkozó tesztek is, melyek segítségedre lehetnek. Több magazin is közöl le teszteket, de ezek azonban általában nem adnak pontos választ.

 

Éppen ezért célszerű olyan teszteket választani, mint például az alábbi kettő. Kattints rájuk, töltsd ki őket, és helyesbítsd önképedet!

Anonim Alkoholisták: Alkoholista vagyok-e?

Honnan tudhatják mások, hogy alkoholista vagy?

 

Ahogy sokszor te magad sem tudod, mások sem feltétlenül ismerik fel. Egyrészt azért, mert rengeteg tévhit kering az alkoholizmusról, és sokan egészen téves jelenségekhez kötik.

 

 

Minden csavargó alkoholista.

Aki alkoholista, az reggelente iszik.

Aki alkoholista, az nem képes egy napra, egy hétre vagy egy hónapra abbahagyni az ivást.

Családban élő, dolgozó, házzal, autóval és bankszámlával rendelkező emberek nem lehetnek alkoholisták.

 

A másik ok, amiért sokszor nem derül fény az alkoholizmusra, vagy csak nem kerül meghatározásra, az az, hogy a túlzott alkoholfogyasztásnak bár pontosan ismertek az orvosi következményei, az orvos nehezen mondja ezeket tapasztalva a beteg szemébe, hiszen az alkoholizmus inkább sértés, mint betegség-meghatározás.

 

Öregedő bőr

Elpattanó hajszálerek

Véreres szemek

Állandó idegesség

Remegő kéz

Májpanaszok

Memóriazavarok

Gyomorpanaszok

Forrás: Dr. Robert Lefever, How to Combat Alcoholism and Addiction