Orsolics Zénó: +36 (30) 315 5746 • info@fuggosegkezeles.hu

Új drogveszélyek a Designer drogok

A headshopokban és bevásárlóközpontokban kapható minden, amire egy „utazáshoz" szükség van. Nem tiltja a törvény a drog árusítását? De tiltja, viszont a probléma máshol keresendő. A kérdés manapság az, hogy mi számít jogilag drognak. Ezen kereskedők mindent szabályosan árulnak, náluk minden anyag legális.
Új drogveszélyek a Designer drogok

A headshopokban és bevásárlóközpontokban kapható minden, amire egy „utazáshoz" szükség van.

Nem tiltja a törvény a drog árusítását? De tiltja, viszont a probléma máshol keresendő. A kérdés manapság az, hogy mi számít jogilag drognak. Ezen kereskedők mindent szabályosan árulnak, náluk minden anyag legális.

A probléma az, hogy minden lehet egyszerre veszélyes és hasznos, attól függően, hogy mire használják. Alapos kutatással, akár laboratóriumi de otthoni körülmények között megtalálhatóak azok a növények, amelyek pszichedelikus alkaloidákat tartalmaznak. Ezek megfelelő alkotóelemeinek kiszűrése, sűrítése ill. tisztítása, kiemelése során kapott új anyag még esetenként természetes, de hatékonyabban tartalmazza a „boruláshoz" szükséges összetevőket.
Mivel természetes anyag nehezen lehet jogilag megtámadni a bármilyen jellegű fogyasztását. Jelenleg elég sok ilyen anyag fellelhető akár hazai termesztésből.

Pl.: látnokzsálya, afrikai oroszlánfarok. Ezek áztatása, teázása, elszívása stb. mind legális, ráadásul gondosan el vannak látva ezen árucikkek az „emberi fogyasztásra alkalmatlan" felirattal. A probléma az, amikor emberi fogyasztásra használják ezeket. A természetes szerek használatánál életben van egy hamis információ miszerint, ezt nem lehet túladagolni, nem veszélyes, nem tesz függővé, és nem lehet kórházba kerülni tőle. Ez így egyenként és együtt sem igaz. A természetes anyagok használói elvétve kerülnek ugyan kórházba, de már elég rossz testi és pszichés állapotban. Az ő kezelésük már a szer legalitása miatt is másfajta terápiát igényel. Tíz éve még, ha valaki használt valamilyen drogot, annak „rendes" neve és összetétele volt. Ma már ez nincs így. A drogok összetétele nagyon gyorsan hónapok alatt változik. Az elnevezésük, pedig egyre kevésbé hasonlít a drognevekre, (Kati, Gina, Piko, Zsuzsi stb.) vagyis kémiára, veszélyre. A gond az, hogy ezek a szerek egy ideig, miután valaki kikísérletezte, tesztelte és forgalomba hozta, divatban vannak és velük együtt divatban van a pillanatnyi élvezet, a rosszullét és sajnos a halál is.

 

Designer drogok (design – tervezni)

Hivatalosan nem kábítószerek, mégis ugyanazt a hatást váltják ki, mint tiltott „társaik". Mivel hivatalosan csak az számít kábítószernek, amit felvettek a kábítószerek jegyzékébe, ezért ezeken az anyagokon minimális kémiai változtatásokat hajtottak végre. A tudatmódosító hatás természetesen megmarad, de a büntetőjog eszközeivel már nem tudnak fellépni ellenük.

 

Megnevezés

Leírás

Mefedron (kati, zsuzsi, miau)

Stimuláns, az amfetaminhoz hasonló intenzív hatása van. Por alakban kapható, 2011. 01. 01. től illegális.

Brigi

Hasonló a mefedronhoz, jelenleg még legális!

Gina

Az ismert randidrog. Pszichoaktív szer, kis mennyiségben eufórikus tudatállapotot, túladagolva eszméletvesztést okoz. Jelenleg legális, pedig veszélyes.

Spice

Az ismert randidrog. Pszichoaktív szer, kis mennyiségben eufórikus tudatállapotot, túladagolva eszméletvesztést okoz. Jelenleg legális, pedig veszélyes.

Fürdősó (MDPV)

Stimuláns, világosbarna, éles szagú por. A metamfetaminhoz hasonló hatásokkal. Jelenleg legális szer, pedig nagyon veszélyes.

Dove

Hatása hasonló az ecstasyhoz. Tabletta formában kapható. Legális szer, veszélyes.

Kínai tea

Hatása hasonló a marihuánához. Cigarettában szokták elszívni.

Shrek

Zöld kisméretű golyó. Hatása hasonló az ecstasyhoz.

Nagy fehér tabletta

Akkora kb., mint egy szőlőcukor. Hatása hasonló az ecstasyhoz

Marci

Fehér gyógyszer alakú bogyó. Leginkább a fővárosban terjed. Hatása hasonló az ecstasyhoz.