Orsolics Zénó: +36 (30) 315 5746 • info@fuggosegkezeles.hu

Zacher: Kurva jó volt a fájdalomcsillapító, egy rózsaszín massza

Nem csak akkor alakulhat ki függőség, ha baj van, akkor is, ha fut a szekér. Mit árthat, megengedhetem magamnak, ilyeneket gondolunk. Aztán meg vagyunk győződve arról, hogy bármikor abba tudjuk hagyni...

Pénz és szenvedélybetegség volt a témája annak a programnak, aminek Zacher Gábor volt a meghívott előadója. Olyan kérdésekre keresték volna a választ a KÉPMÁS előadásán, minthogy, összefügg-e az anyagi jólét, illetve a szegénység a szenvedélybetegséggel, vagy, hogy melyik esetben jobbak a gyógyulás esélyei?

Szakértő vendégként volt jelen Orsolics Zoltán Zénó addiktológiai tanácsadó, családkonzulens-jelölt. Orsolics heroinfüggő volt. Szerinte ma is ugyanazért drogoznak a gyerekek, mint régen: magány, nincs emberi kapcsolat, nincs család, vagy “családban felnőtt árva” gyerek.

received 1406082156093268

Ami őt kifelé vezette: megélni a szenvedést, a magányt.

Rájöttem, több az élet, mint amit látok belőle. Mintha egy kulcslyukon néztem volna be, aztán benyitottam volna az ajtón. Kíváncsi voltam, hol a helyem a világban, hol a helyem a társadalomban.

Orsolics szerint mindenkin lehet segíteni.

A családnak kapcsolatban kell maradni a függővel, ez a legfontosabb. Senkit nem lehet megmenteni, főleg nem magától, de egy karnyújtásnyira kell lenni. Nem szabad, hogy megszakadjon a kapcsolat.

received 1406082016093282

Szerinte az esetek nagy részében az a baj, hogy a kommunikáció nem működik. Amikor elkezd kamaszodni a gyerek, akkor elkezdi kitágítani a határait.

Megint előkerül a pénz téma: nem a pénz, hanem az értékrend számít. Orsolics elmondta, van olyan szülő, aki inkább megveszi a drogot gyerekének, csak hogy ne kezdjen el lopni.

Zacher is hozzászólt: a szegényebb rétegeknél nő a kábítószer-fogyasztás.

Bent feküdt a kórházban egy fiú, és azt mondta, végre jól érezte magát. Erre nehéz mit mondani.

Unalmas a suli, az apja részegen megy haza, de hétvégén két olcsó biofüves cigi, és máris érez egy kis örömöt. Milyen alternatívát mondjak neki, kérdezi.

Az előadás végére már egyre több szó esik a pénzről. Becslések szerint 150-200 ezer játékfüggő van Magyarországon.

Abban Zacher és Orsolics is egyetértett:

nincs olyan pont, ahonnan nem lehet visszafordulni, nincs reménytelen helyzet.

 

riportról bővebben: 24.hu