Orsolics Zénó: +36 (30) 315 5746 • info@fuggosegkezeles.hu

Info a drogokról, drog hatásai

Info a drogokról, drog hatásai

Alkohol

Marihuána

LSD

Ecstasy

Kristály

Kokain

 

Alkohol  
Anyaga etanol
Utcai neve pia, szeszkó, lé, tinta, lőre,
Rövid távú hatás Melegség érzése, kipirult bőr, csökkent ítélőképesség, lassú felfogás, emlékezetkihagyás, a mozgás koordinálásának a hiánya, reflexek lassulnak, látás torzul. A növésben levő fiatalokra még veszélyesebb
Hosszú távú hatás Még több alkohol ivására való képesség, májbetegség, szívbetegség nagyobb kockázata.Terhes nők magzata agykárosodott,deformált arcú. Elvonási tünetek: idegesség, álmatlanság, izzadás, rossz étvágy, görcsök, gyakori konfliktusok, erőszak.
Cannabis (marihuána, hasis)  
Anyaga Az indiai kender szárított virágának, magjának, levelének a neve. A hasis az indiai kender gyantájából készül. Hatszor erősebb, mint a marihuána. Egy füves cigaretta annyi rákkeltő anyagot juttat a szervezetbe, mint 5 cigaretta
Utcai neve fű, dzsoint, zöld, kender, cigó, rakesz
Rövid távú hatás Általában cigarettaként szívják (joint), de pipába töltve is fogyasztlák. Már perceken belül is érzik a hatást: szívverés felgyorsul, szívinfarktus kockázata nő, mozgászavarok, álomszerű állapot, torzul a látás és hallás, a szemek kivörösödnek, az étvágy fokozódik. Fél óra alatt elérik a csúcspontjukat, 2-3 óra alatt elmúlik a hatás és álmosnak, lehangoltnak érzi magát a használó.
Hosszú távú hatás A zsír szöveteiben elraktározódik, így a használó állandóan a kábítószer hatása alatt áll. Tönkreteszi az immunrendszert, így csökken a fertőzésekkel szembeni ellenállás, tanulási nehézségek, álmosság, a motiváció hiánya jellemzi. Még kis mennyiség is átmeneti nemzőképtelenséget okoz, nőknél megzavarja a menstruációs ciklust.Terhességben nagy az esélye a koraszülésnek, a születendő gyermek IQ-ja 30-40-el kevesebb, mint a nem fogyasztók gyermekeinél.
Inhalánsok
Anyaga Háztartási termékek, mint pl. ragasztók, festékek, hígítók, körömlakklemosó gőzeit szippantják be.
Utcai neve szipkó, zacskózás, nevetőgáz
Rövid távú hatás Az agyra hatnak, és oxigénhiányt okoznak a testben. A szív gyorsabban és rendszertelenebbül ver. Szívrohamot vagy fulladást is okozhatnak. Hirtelen erőszakos cselekedetek is történhetnek.
Hosszú távú hatás Elveszítik szaglóérzéküket, hányingerük van, orrvérzésük lehet. Máj-, tüdő- és veseproblémák fejlődhetnek ki náluk. A tartós használat izomsorvadáshoz, az izmok erejének csökkenéséhez vezet. Maradandó károsodást okoznak az agyban.
Extasy
Anyaga eredetileg metilén-dioxmetamfetamin, ma sokféle alkotórésze lehet: LSD, kokain, heroin, amfetamin, patkányméreg, koffein, állati féregtelenítőszerek. Leggyakrabban tabletta formájában használják.
Utcai neve bogyó, mosoly, X, diszkótabletta, eki, szerelmi tabletta
Rövid távú hatás Az azt használó személy nagyon hosszú ideig képes táncolni (ún. rave partikon), felfokozza a színek és hangok érzeteit és felerősíti  az érintéstől és simogatástó kiváltott érzéseket, különösen a szex során. Önkéntelen fogcsikorgatás, homályos látás, izomfeszültség, súlyos szorongást és foghullást is okozhat. Az extasy néha olyan anyagokkal van keverve, mint pl. a patkányméreg és halált is okozhat.
Hosszú távú hatás Maradandó agykárosodást okoz, ami főleg az agy tanulás, alvás és érzelmeket befolyásoló területekre hat. Gyengült koncentráló képességet, depressziót, remegést, rángatózást, halált okozhat.
Kokain és crack kokain
Anyaga A kokacserje leveléből kivont kokain por formájú, míg a crack kristály formájú. A kokaint általában az orron át szippantják be, a cracket felhevítik és belélegzik.
Utcai neve por, koksz, fehér hó, kokó
Rövid távú hatás Rövid ideig tartó erős feldobottságot okoz, melyet súlyos depresszió követ. Izomgörcsöket, magas pulzusszámot okoz. Gyakran nem esznek és alszanak rendesen. Még akkor is dühöt és idegességet okoz, ha már nincs a szer közvetlen hatása alatt. A metamfetamin mellett a kokain okozza a legnagyobb fizikai függőséget.
Hosszú távú hatás Ingerlékenység, hangulati ingadozás, nyugtalanság, érzékcsalódások, izomgörcsök. Egyre több és több drogra van szüksége  a használónak ahhoz, hogy csak átlagosan érezze magát. Érdelődés elvesztése az élet egyéb területei iránt. Az agyban és a szívben visszafordíthatatlan károsodás következik be. Nemzőképesség károsodása, terméketlenség.
Gyerekkokain (ritalin)
Anyaga Metilfenidát (súlyosan figyelemhiányos gyerekek kezelésében használatos gyógyszer, javítja a koncentrációt)
Utcai neve gyerekkokain, diétás kokain, kugli, szegény ember kokainja
Rövid távú hatás A  tizenévesek használják stimuláló hatásai miatt. Idegesség, álmatlanság, szívproblémák, öngyilkos gondolatok, agresszió, bizarr erőszakos viselkedés, érzékcsalódások jellemzik. Ha nem szájon keresztül szedik, hanem porrá törve az orron át szippantják fel nagyon megterheli a szívet. Vénába adva súlyos kárt okoz a tüdőben és a szemekben. Túl nagy adagok görcsöket, rohamokat, halált okozhatnak.
Hosszú távú hatás  A szív és az agy érfalait visszafordíthatatlanul tönkreteszi. Máj, vese, tüdőkárosodás mellett súlyveszteség, szétszórság, depresszió jellemzi. ha orrba szippantják, az orrnyálkahártya roncsolódik. Erős pszichikai függőséget okoz.
Kristály-meth és metamfetaminok
Anyaga mesterségesen előállított (az amfetamin és amfetaminszármazékok - a metfőző az általános forgalomban kapható megfázás elleni tablettából kivonja a tabletta aktív hatóanyagát és felerősíti, akár halálos összetevőkkel: akkumulátorsavval, csatornatisztítóval, fagyálló folyadékkal.)
Utcai neve gyors, spinyó, sebesség, jég, üveg
Rövid távú hatás Az élmény fázisai.1. flash: szívverés gyorsul, vérnyomás, pulzus erőteljesen emelkedik. Ez akár fél óráig is tarthat (a crack kokainnál 2-5 perc) 2. az utazás: erőszakosan okoskodik, félbeszakít másokat, okoskodik, túl nagy figyelmet szentel  jelentéktelen dolgoknak. 4-16 óráig is tarthat. A metamfetamint és kristályos formáját (a kristály-meth-et) belélegzik, cigaretta formájában szívják el vagy injekciózzák. A jólét és energia hamis érzetét keltve hajlamosak a testüket túlhajszolni. Hatalmas fizikai és értelmi zuhanást érez a használó, ha a drogok hatása elmúlik. Csökkenti az étvágyat, nagyfokú érzékenység, érzékcsalódások jellemzik. A túladagolás görcsökhöz, agyvérzéshez halálhoz vezethet. 
Hosszú távú hatás Megnövekedett vérnyomás, agyi erek károsodása, ami agyvérzéshez vezethet. Agykárosodás és emlékezetkiesés még azokban is, akik felépültek. Máj, vese és tüdőkárosodást is okoz.
Heroin
Anyaga Az ópiumhoz és a morfiumhoz hasonlóan a mákgubó nedvéből készül. A tejes, nedvszerű ópiumot először kivonják a mákgubóból, majd az ópiumot finomítják, hogy morfiumot készítsenek, majd ezt tovább finomítva  heroin különböző formáivá. A heroin legtisztább formájában fehér, de szürkés, barnás, rózsaszínes.
Utcai neve gyilkos hó, nyalóka, hernyó
Rövid távú hatás Kezdetben feldobottság érzése, a bőr forrósága és a száj kiszáradása. A kezdeti hatás után álmosság. Zavaros elmeállapot, émelygés, hányás. Elvonási tünetek: nyugtalanság, csontfájdalom, nagyon kellemetlen érzések.
Hosszú távú hatás Fogak tönkremennek, ínygyulladás, az immunrendszer legyengül, sebekkel teli bőr, légúti megbetegedések, csökkenő szexuális tevékenység, képtelenség az orgazmus elérésére, depresszió
LSD
Anyaga Az anyarozs nevű gombafajtában található, ami a rozs és más gabonaféléken élősködik. Apró tabletta, zselatinkocka formájában, vagy itatóspapíron, kis kockára vágva árulják.
Utcai neve trinyó, képeslap, lecsó, leves
Rövid távú hatás Az LSD nyújtotta élményfél-másfél órával a bevétel után jelentkezik. kb. 12 óráig tart, kitágult pupillák, a testhőmérséklet emelkedése, csökkent étvágy, álmatlanság, szájszárazság, remegés, rémísztő gondolatok, mélység érzékelésének romlása, időérzék romlása, a tárgyak méretének, alakjának, saját testnek torz érzékelése.
Hosszú távú hatás Az LSD hatások visszatérhet hosszú idővel az után, hogy a drogot bevették.
Oxikodon (fájdalomcsillapítók)
Anyaga Nagyon erős fájdalomcsillapító ,amely súlyos fájdalmak csillapítására receptre kapható.
Utcai neve Cody kapitány, Cody, vidéki heroin
Rövid távú hatás székrekedés, hányinger, kábultság, fejfájás, szájszárazság, általános gyengeség
Hosszú távú hatás Nagyobb dózis szükséges ugyanahhoz a hatáshoz. Elvonási tünetek: nyugtalanság, izom-és csontfájdalom, hidegrázás, a láb önkéntelen rázogatása, hasmenés, hányás.